ASIM BEZİRCİ ŞİİR YARIŞMASI

ASIM BEZİRCİ UNUTULMADI

Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası(ASMMMO) tarafından düzenlenen Asım Bezirci Şiir Yarışması sonuçları Sivas Katliamının yıldönümünde açıklandı.

ASMMMO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlikte Sivas Katliamında hayatını kaybeden Edebiyatçı Asım Bezirci ve hayatı hakkında bilgi veren ASMMMO Başkanı Ali Şahin,

“Asım Bezirci

1927 Erzincan doğumludur. Babası Hamdi Bezirci, okumayı halk dershanesinde öğrenmiş, Kurtuluş savaşında savaşmış, yaralanmış, esir düşmüş, istiklal madalyası sahibi bir demir yolu işçisidir. Asım Bezirci, ortaokul ve liseyi parasız yatılı olarak Erzurum Lisesinde okur, lise son sınıftaki sınıf arkadaşı Ünlü Eleştirmen-Yazar Fethi Naci’dir. Üniversite okumak için İstanbul’a birlikte geldiklerinde ikisi de edebiyat tutkunudur, çok parlak öğrencilerdir, istedikleri fakülteyi seçebilecekken Asım Bezirci, Edebiyat Fakültesini, Fethi Naci ise İktisat Fakültesini seçer. Asım Bezirci arkadaşına kızgınlıkla, “Edebiyata sırt çevirdin, sen bir hainsin” derken, Fethi Naci ona gülerek “Edebiyatı seçtin, sen de aç kalacaksın” der.

Asım Bezirci, nesnel-gerçekçi eleştirinin öncü yazarıdır. Tartışmasız kabul edilmiştir ki; Asım Bezirci yazmışsa doğrudur, güvenilirdir, eksiksizdir. Asım Bezirci, edebiyat çalışmalarında kılı kırk yaran bir titizliğin ve dürüstlüğün simgesidir ve Asım Bezirci bütün bu çalışmalarında yapıcı bir anlayışla çalışmıştır.

Asım Bezirci, yaşamını özel bir şirkette muhasebecilik-denetçilik yaparak kazanmış, düşüncesini çok açık ortaya koymuş yazarlardandır. Eserlerinden birinin adı, Bilimden Yana Sosyalizme Doğru’dur. 1950 yılından itibaren, yazdıklarından, çalışmalarından dolayı kaç kez yargılanmış, iki yılını cezaevinde geçirmiş ancak tüm yargılamalarından suçsuz bulunmuştur. 6-7 Eylül olayları, Barış Derneği davası, Türkiye Yazarlar Sendikası davaları bu yargılamalarından bazılarıdır.

Asım Bezirci, Sivas’ta arkadaşlarıyla yakılarak katledildiği son güne kadar, eşitlik, özgürlük, demokrasi mücadelesinin sarsılmaz bir mücadelecisi ve örgütçüsü olmuştur. İnsanların barış içinde tam bir hak eşitliği içinde yaşadığı bir dünya özlemini hem yaşamında hem de eserlerinde ortaya koydu. Edebiyatımıza kazandırdığı eserleri ve mücadeleci yılmaz kişiliğiyle hep yaşayacaktır.

Asım Bezirci'ninde yakılarak katledildiği 2 Temmuz benzeri bir olay Almanya’da gerçekleşmiştir. Almanya'nın Solingen şehrinde, Türk kökenli bir ailesinin evi neonaziler tarafından kundaklanması sonucu aileden beş kişi yakılarak katledilmiştir. Bu katliamdan sonra Alman hükümeti alman aydınları, Alman vatandaşları yakılan evi müze haline getirdi. Üzerine de ey Alman halkı insanlığa yaşattığın utancı hatırla anlamına gelen bir tabela asıldı.

Cenaze töreninde Almanya’nın Solcuları bu insanlar Türk olduğu için katledildiyse hepimiz Türküz hepimiz yabancıyız diyerek dünya literatürüne yeni bir slogan kazandırmıştır. Her türlü ötekileştirmeyi ve insan katliamını bir kez daha lanetliyorum.

Ölen Türklerin anavatanında ki bir kentte ise 35 insanın diri diri yakıldığı otelin altında kebapçı dükkanı açıldı. AKP’nin eski Kültür Bakanı Erkan Mumcu Kültür bakanıyken Madımak Oteli altında Kebapçı dükkanı olarak kullanılıyor Madımak Oteli utanç müzesi olsun buraya anıt dikelim dendiğinde kendisi bu tür olaylardan ötürü anıt dikersek memlekette anıt dikilmedik yer kalmaz dediği söylenmiştir.

Sivas Katliamında hayatını kaybeden Yazar Asım Bezirci adına düzenlenen şiir yarışmasında muhasebeci ve mali müşavirlerin yazdığı 37 şiir değerlendirildi.
Asım Bezirci Şiir Yarışmasını Antep Ağıdı adlı şiiri Mustafa Demircioğlu kazanırken Yunus Doğru, Beyaz Yelkenli adlı şiiri ile ikinci oldu.  Nuray Tunç ise Gasparyan Sonatı isimli şiiri ile üçüncü oldu.

Birincilik Ödülü                 : İstanbul YMM Odası YMM Mustafa DEMİRCİOĞLU. Şiiri; Antep Ağıdı

İkincilik Ödülü                   : İstanbul YMM Odası YMM Yunus DOĞRU. Şiiri; Beyaz Yelkenli

Üçüncülük Ödülü             : Manisa SMMM Odası SMMM Nuray TUÇ. Şiiri; Gasparyan Sonatı

Mansiyon Ödülü              : Ankara SMMM Odası SMMM Ayşe ARI. Şiiri; Umut