Vergi İncelemeleri Semineri Yapıldı

VERGİ İNCELEMELERİ KONUSU İŞLENDİ

Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası(ASMMMO) meslek mensuplarının güncel gelişim ve değişimleri takip edebilmesi için Seminer çalışmalarını devam ettiriyor. Son Olarak Devlet Su İşleri Konferans Salonunda gerçekleştirilen Vergi  İncelemelerinde  Karşılaşılan Sorunlar ve İzaha Davet seminerine yüzlerce meslek mensubu katıldı. Seminer her zaman olduğu gibi ülkemizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Aziz şehitlerin anısına yapılan saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Vergi Müfettişi Serkan Başyurt, Vergi Müfettişi Onur Atmaca, Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası(ASMMMO) Danışmanlarından Mali Müşavir Erbil Güzel’in konuşmacı olarak katıldığı seminerde konuşma yapan Oda Başkanımız Ali Şahin vergi hususunda önemli açıklamalarda bulundu.

VERGİ ORANLARI ORANTILI DEĞİL

Dolaylı ve dolaysız vergiler arasındaki orantısız duruma dikkat çeken Oda Başkanımız Ali Şahin şunları söyledi: Vergiler doğrudan ve dolaylı vergilerden oluşuyor. OECD'nin açıkladığı kıstaslara göre olması gereken dolaysız vergilerin dolaylı vergilerin üzerinde olması. En azından yarı yarıya olsa kabul edilebilir; ama bugün ülkemizde dolaylı vergilerin oranı yüzde 70'lerde, dolaysız vergiler ise yüzde 30 civarında. Bizler ekonominin en önemli unsurlarıyız; ama geldiğimiz noktada görüyoruz ki bizim topladığımız vergilerin oranı yüzde 30'a düşmüş. Bu durum hem bizim hem Gelir İdaresinin hem de Vergi Denetleme Kurulu’nun işlevini azaltan bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Dolaysız vergilerin oranı artmadıkça bu sıkıntılar devam edecek.

KARA CUMA TEPKİSİ

Küresel boyutta yaşanan tüketim ve terör çılgınlığına tepki gösteren Oda Başkanımız Ali Şahin sözlerini şu sözlerle bitirdi: 24 Kasım Cuma Öğretmenler Günü idi ve bizde öğretmenlerimizi kutladık fakat Öğretmenler Günü dışında iki tane cuma yaşadık. Bir tanesi kapitalizmin insanları çılgınca harcamaya yönelttiği kara cuma dedikleri ve yüzde 60-70 oranlarında indirimlerle insanları tüketime ittikleri cumaydı. İkinci kara cumayı ise Ortadoğu’da Mısır’da yapılan cami katliamında yaşadık. Bir tarafta tüketim çılgınlığı diğer tarafta ölen insanlar. İnsanların öldürülmediği bir dünya'da yaşamak istiyoruz.

Seminere katılan Vergi Denetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muhsin Atcı ise yaptığı konuşmada Mali müşavir ve serbest muhasebecilere kapılarının her zaman açık olduğunu belirtti.